Concretament estem interessats en descobrir si els pobles que han patit el caos de rodalies han passat factura al Partit Socialista. A primera vista hom diria que no: el PSC-PSOE ha augmentat el seu suport electoral en 5,86 punts percentuals, i aparentment aquest augment ha estat homogèniament repartit arreu del territori català. Per tant, com que ningú no dubta que el tema de Rodalies ha estat un terrabastall (o almenys és la hipòtesi de la que partim), resumidament podria semblar que a) el tema de les infraestructures no ha estat un element important a l’hora de votar o b) la crisi ha estat ben gestionada i els electors han premiat el partit al govern, és a dir, al PSC.
Sorprenentment, els resultats que hem obtingut han estat els següents:

Observem com hi ha una diferència de casi dos punts percentuals en l’augment del vot pel PSC-PSOE en funció de si el tren de Rodalies passa pel municipi o no. Per tant, el gràfic indica que el vot socialista ha estat més alt en aquells municipis on Renfe no hi passa que en els que hi circula (després de mirar a quines poblacions s’han produït els “problemes” de Renfe, només hem inclòs les línies afectades. Cal dir, però, que eren gairebé totes).

Així doncs, a la llum de la correlació, podem concloure que, efectivament, la crisi de Rodalies ha passat factura al PSC – PSOE. Malgrat tot, els resultats aclaparants que va obtenir han deixat en segon terme les interpretacions relacionades amb la rendició de comptes en determinats contextos.
En propers posts aprofundirem més en aquesta línia.
Marc Guinjoan i Toni Rodon
Post data per a investigadors/ A manca de dades post-electorals l’anàlisi segueix caient en la fal·làcia ecològica i en una més que probable relació espúria (entre altres problemes). Però, sens dubte, és un bon punt de partida que trenca alguna de les afirmacions dites després dels comicis.
4 comentaris:
Ei!!
Molt bé! El pati comença a fer investigacions interessants...Esperamem als propers capitols.
Sílvia.
Gràcies Sílvia. M'agrada veure com formes part del grup irreductible de persones que sempre miren el web. Llàstima que només siguis tu sola :P
En tot cas, lamento defraudar-te però en propers posts aquest "efecte tren" quedarà una mica diluït...
Toni
No és l'única persona que us segueix! :P
Molt interessant el post perquè demostra que molts estàvem equivocats quan vam pensar que la crisi de rodalies no havia afectat als resultats. Tot i això, crec que la reflexió de fons sobre l'absència de càstig electoral per la mala gestió de RENFE encara es manté, perquè malgrat que el PSC/PSOE hagi pujat menys en aquests municipis, ha pujat igualment. I si els ciutadans, a l'hora de votar, no han pensat en aquest tema, què han considerat per decidir el seu vot?
Espero impacient els vostres propers articles, a veure com enfoqueu el tema. Seria interessant comprovar també per barris o taules electorals, segons la proximitat a les estacions de rodalies, si aquesta tendència es manté o no, potser ens emportem alguna sorpresa...
Aprofito ja de pas per donar-vos l'enhorabona pel vostre blog, que trobo realment didàctic i interessant. Que es noti que a la pompeu també tenim bons politòlegs! :)
Becari, un plaer que hagis deixat un post al nostre humil bloc. A veure si aconseguim consolidar-lo i no ens adormim pel camí.
El que comentes és cert. L'efecte "torna el PP" ha estat sens dubte molt més important per explicar el vot als socialistes. En tot cas, com sempre passa, no és tot mèrit d'ells, sinó també demèrit dels altres partits que no han sabut articular una oposició fructífera.
En definitiva, no cal que t'expliquem res: el món del vot és una caixa de sopreses que diria el mestre.
Encantat de nou i a veure si ens coneixem alguna dia pel Pati Descobert :P
Toni Rodon
Publica un comentari a l'entrada