dimarts, 25 de novembre del 2008

Onades secessionistes virtuals

Darrerament les cerques a google, Google Trends, s'han convertit en una veritable eina de copsar la opinió pública mundial, si més no pel que fa les issues més buscades. Amb tots els biaixos que vulgueu és prou interessant, i divertit, cercar paraules per veure quina freqüència de cerca han tingut els darrers anys. Sense anar més lluny sembla ser que la grip d'aquest any es va preveure a google abans que se'n asabentessin les autoritats sanitàries (la OMS?¿).

Des del pati descobert hem decidit analitzar l'interès pel terme secession (secessió).

Observem que des del 2004 fins a l'actualitat les cerques del terme secession, en termes absoluts, presenten una certa variabilitat. A continuació detallem què destaquen les lletres:

A) Xina promulga una llei contra la secessió de Taiwan. Sembla que la censura xinesa a la xarxa no és tant efectiva per segons quins temes. O potser hi ha un pes elevat d'internautes taiwanesos interessats en els moviments de la veïna República.

B) El govern de l'Iraq es posiciona en contra de la secessió del Kurdistan iraquià. Suposem que els internautes americans hi tenen molt a veure en aquestes cerques. En tot cas, mitjan 2005, és un moment baix de la popularitat del terme secession a Google.

C) El secessionisme de Vermont es presenta en societat. A casa nostra potser no ens en vam adonar però el secessionisme de Vermont devia ser una veritable bomba que els internautes americans no es van voler perdre.

D) El posicionament del govern indi davant les autoritats de Malàisia. Gandhi no va condemnar amb prou duresa les polítiques de neteja ètnica d'aquest país cap a les minories hindus, sembla que podria haver alimentat l'independentisme Tamil a la zona. La peita pujada que s'observa en el nombre de cerques pdoria venir dels internautes indis (hindus) preocupats pels seus homòlegs a Malàisia.

E) Sèrbia demana a les Nacions Unides que bloquegi la independència de Kosovo. El moderat augment podria venir dels serbis preocupats per la secessió kosovar.

F) L'escalada final de la popularitat del terme secession es correspon al nomenament de Sarah Palin com a candidata a vicepresidenta. La seva relació i la del seu marit amb el secessionisme d'Alaska van disparar la popularitat del terme durant la campanya americana. Curiosament sembla que ha beneficiat el "secessionisme virtual" ja que des d'aleshores la popularitat del terme ha recuperat els nivells que tenia a principis del 2004.

Ara bé, les noticies senyalades no ens permeten explicar les pujada espectacular de cerques del terme secession a finals del 2004, quan gairebé es van quadruplicar. Tampoc s'expliquen els dos pics en el volum de notícies publicades (gràfic inferior).
S'accepten hipòtesis de treball.

6 comentaris:

Toni Rodon ha dit...

El projecte polític de l'SNP i tot el fenomen escocès, les tensions per formar govern a Bèlgica, l'etern tema dels balcans, Ucraïna i, qui sap si les negociacions de l'Estatut... :P

ISB ha dit...

segur que va ser l'estatut! i el forum de bcn! molt interessant l'apunt...

Anònim ha dit...

està molt bé això de google trends. Prova de buscar "estatut, referendum" i pots veure els resultats de les dues paraules comparats. Fins i tot et permet seleccionar per a quin pais o zona vols els resultats.

Anònim ha dit...

Per curiositat he buscat Bolonya, i em sembla que amb això es demostra que les jornades reivindicatives anuals sí que serveixen per alguna cosa (almenys per què la gent s'interessi sobre el tema).

http://www.google.es/trends?q=bolonya&ctab=0&geo=all&date=all&sort=1

Salut!

m.aguilar ha dit...

Hola Marc!!!

Et veig molt actiu al bloc del pati, això està molt bé.

Realment el google trends és un juguet que vicia molt. Sempre que tinguem en compte, és clar, que es tracta d'un mirall molt "yanki" a través del qual mirar la realitat, i això crec que també afecta la recerca que tu planteges sobre la paraula secessió.

Un altre exemple que fa posar els pèls de punta és buscar, separant amb una coma, les paraules "war, peace", i observar la comparativa que en resulta. Però això seria un altre tema...

Salut, i cuida't!

Anònim ha dit...

Punt més alt de la gràfica:

G) Novembre del 2004. John Kerry perd les eleccions per president dels EUA i George Bush és reelegit. Un munt de demòcrates furiosos proposen que el Sud s'independitzi com volia fer durant la Guerra de Secessió, ja que Bush va guanyar amb bon marge als estats del sud. D'aquesta forma, sense el sud, els demòcrates podrien elegir un president demòcrata.

La website d'immigració del Canadà també va rebre un número rècord de visites durant les setmanes posteriors a les eleccions.