dimarts, 12 d’agost del 2008

El doble raser



La tradicional diada de pau mundial que solen implicar les inauguracions olímpiques va ser sobresaltada aquest any des del peu de la serralada caucàsica: el govern georgià havia iniciat una ofensiva militar per recuperar la part d'Ossètia del Sud independent de facto i, de fet, sota control rus. Tal com ens explica Rafael Poch des de Pekín, l'efecte sorpresa desitjat pels estrategues georgians, amb el persident rus Medvedev de creuer pel Volga i Vladimir Putin inaugurant els JJOO, no va acabar de funcionar. El pla era recuperar Ossètia del Sud en vint-i-quatre hores aprofitant l'avinentesa del buit de poder a Moscou. Però, les tropes russes han reaccionat els següents tres dies amb bombardejos sobre objectius militars i civils que han provocat un alto al foc unilateral per part de Saakashvili, el president georgià. L'error estratègic de l'atac, que segons fonts russes comptava amb el suport explícit americà, ha estat majúscul. Geòrgia hi ha perdut molt efectius militars que li havien proporcionat les potències occidentals i ha acabat internacionalitzant el conflicte de la pitjor manera possible pels seus interessos, aixecant la llebre del TPI i Abzkhazia entre d'altres.


Més enllà d'observacions militars i històriques, convé reflexionar:

1) El paper dels mitjans occidentals: si repassen el link de R.Poch veuran que la versió de la història no acaba de concordar amb tot allò que hem vist per televisió els darrers dies. Reuters, BBC, TVE o TV3 han venut la "guerra" com una agressió russa a Geòrgia corroborada per les (realment terribles) imatges de les ciutats bombardejades pels russos però, de moment, sense imatges de les ciutats ossetes atacades per l'americanitzat exèrcit georgià.

2) El doble raser: magnífic article de C.Taibo. El dret internacional, la comunitat internacional (d'Estats) i les grans potències mundials es caracteritzen per aplicar el dret a l'autodeterminació segons cap on bufi el vent o llisqui la viscosa textura del petroli. Tal com diu Taibo si a Kosovo els EUA defensaven l'autodeterminació i Rússia el principi de sobirania estatal ara han canviat els papers. Rússia sembla obviar els referèndums que s'han dut a terme a Ossètia del Sud i que demostrat majories del 99% favorables a la independència.

3) Des de l'estat de les autonomies: si Kosovo va ser una veritable mina pel que fa reaccions de tota mena des de l'Estat espanyol (que encara no ha reconegut la seva independència ni ha entrat a la missió EULEX) condensades en aquest altre article de Taibo; el cas d'Ossètia del Sud comença a fer córrer les afinades plomes del centralisme més ranci. Tertsch ha encetat la polèmica.


Marc Sanjaume