dijous, 3 de desembre del 2009

Creix la tensió per les consultes del 13-D

El tret de sortida de la campanya per les consultes sobiranistes del 13D a 161 pobles i ciutats del país no ha tardat gaire a generar reaccions contràries. D’una banda, la Falange Española y de las JONS ha repetit les amenaces que ja va fer en el referèndum d’Arenys de Munt, però aquesta vegada multiplicades per 161 (els municipis on es farà la consulta). El partit feixista ha anunciat una protesta a cada poble on es faci la consulta i, segons es pot llegir a la seva pàgina web, demana a la Fiscalia que actuï contra aquests actes. A més a més, alerta de l’amenaça que han comportat les protestes institucionals contra els retards de la sentència de l’Estatut i recorda l’existència de l’article 155 de la Constitució espanyola, que autoritza el Govern central a prendre les “mesures necessàries” per fer complir la llei a les comunitats autònomes que se n'apartin. Representants de la Coordinadora per les Consultes —Anna Arqué, Josep Calduch i Uriel Bertran— es reunien aquesta mateixa tarda amb el secretari de seguretat pública de la Generalitat, Joan Delort, per demanar-li que les manifestacions feixistes es canviïn de lloc.

D’altra banda, avui mateix la Confederació d’Entitats Culturals Regionals de Catalunya (CECREC) ha fet públic un comunicat, titulat "La CECREC por la legalidad democrática", en què titlla d’immadurs els líders d’ERC i CiU, alhora que els culpa de generar una confrontació innecessària promovent consultes sobre una qüestió que no és legal i que, en tot cas, correspon decidir a la sobirania nacional, que resideix en tot el poble espanyol (fent referència a l’article 1 de la Constitució). El mateix comunicat considera que les entitats organitzadores que ho fan “en nombre de la sociedad civil catalana no la representan en su totalidad”. El darrer paràgraf del text, canviant de to, aprofita per expressar el suport de la CECREC a l’editorial conjunt "La dignitat de Catalunya" en defensa de l’Estatut perquè “el refrendado Estatut de Catalunya ayuda a continuar el trabajo que realizan nuestras entidades, permitiéndonos compartir ideas, objetivos, experiencias y tradiciones, reforzando así nuestra convivencia e integración en la sociedad catalana, de la cual formamos parte”.

Malgrat que aquestes reaccions han coincidit en el temps —les dues notícies s'han publicat avui mateix— i probablement, també, que coincideixen en la ignorància del procés democràtic endegat per la societat civil, és important distingir-hi el gra de la palla. Les amenaces de la Falange Española y de las JONS representen un anacronisme que seria difícil d’explicar, per exemple, a un ciutadà alemany. Resulta lògic, doncs, que, tot i l’anomalia incomprensible que representen, els organitzadors de les consultes negociïn amb els responsables de seguretat pública un 13D lliure d’amenaces feixistes, intolerables en una societat que es fa dir democràtica.

Les crítiques de la CECREC, però, apunten un aspecte de fons que no ha de ser menystingut o relegat als aspectes pràctics. Aquesta associació de cases regionals, deixant de banda la seva representativitat o tacticisme, assenyala un aspecte essencial que el moviment del 13D ha de tenir present, sobretot de cara al futur. Els processos polítics transformadors, en aquest cas sobiranistes, requereixen un consens transversal imprescindible. Un consens que va tenir l’autonomisme en la reforma de l’Estatut, un 90% del Parlament —i que sembla que també té la seva defensa de la sentència del TC—. Un moviment secessionista emergent, probablement, no pot aspirar a representar “la totalitat de la societat civil” com diu la CECREC, però el seu èxit depèn que s’hi acosti al màxim possible.

8 comentaris:

Toni Rodon ha dit...

Marc,

Avui en Cabrera, dels Altres Andalusos, critica aquestes organitzacions per erigir-se com a representants de la població originària d'aquella zona. Les seves declaracions valen molt la pena!

Marc Sanjaume ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Marc Sanjaume ha dit...

Ep, ja les he llegit. Gràcies per penjar el post aquí. Molt interessant el que diu en Cabrera. Bé, jaxeerem, seré per la iu pi ef.

Els uns i els altres ha dit...

Els uns i els altres ja escalfem motors per la nit de dimecres vinent, a BTV. ;)

Marc Guinjoan ha dit...

Totalment d'acord amb què els moviments secessionsites han d'englobar i intentar aglutinar el màxim nombre de persones; amb tot però tampoc no podem demanar un suport a la independència superior al d'altres consultes (vegis el suport a la Constitució o a l'estatut mateix), atès que la secessió fa un pas molt més enllà, i persones que podrien haver votat a favor de l'estatut encara preferirien més la secessió.

Per cert, molt interessant l'article sobre el manifest de les cases regionals d'en Jordi Muñoz a Tribuna.cat (http://tribuna.cat/opinio/politica/49/90736-les-cases-regionals-i-el-13d)

L'home del sac ha dit...

Aquesta gent de les cases regionals són uns paràsits subvencionats.
Quins ous amenaçar-nos d'aquesta manera!

Anònim ha dit...

Els uns i els altres, espero que si feu un debat hi hagi bons interlocutors a les dues bandes. Diguem que posar a la Regina Do Santos a defensar l'independentisme és un xic fora de lloc com van fer a Canal Català. Va fer molta pena el debat. Cal·loh de Gran Hermano més en Paco Caja versus Regina Do Santos i un tal Frank Dubé. No havia vist un debat més penós que aquest. La Regina ara anava amb uns, ara anava amb els altres. I en senyor Dubé donava com a raons per la independència les raons que no dóna ningú: la identitat i la història. On són les maneres d'avui dia? On són els temes econòmics i socials?

En López Tena hi ha de ser segur.

Rocaberti ha dit...

Suposo que els resultats del 13D seran molt similars als d'Arenys, amb un sí per sobre del 90%. No crec que això sigui representatiu, perquè els votants del "no" tindran tendència a quedar-se a casa. El dia que es fes un referèndum de debò (vinculant) crec que el vot hauria de ser obligatori.

Regina Do Santos com a promotora de la independència em sembla una pensada sensacional, per cert!