diumenge, 7 de juny del 2009

Primeres reflexions sobre els resultats electorals

Fa poc més d'una hora que els resultats electorals de les eleccions a l'Europarlament s'han fet public i ja han sortit algunes preguntes, més enllà de les típiques anàlisi partidistes. M'agradaria fer un petit incís en aquests primers moments sobre dues qüestions que considero rellevants:

1. La setmana passada vam estar comentant encesament en aquest bloc sobre la candidatura d'Iniciativa Internacionalista, que al final, com bé sabeu tots no ha aconseguit representació parlamentària: els seus resultats han estat -tal com s'esperava- excepcionals al País Basc i a Navarra (erignt-se com la tercera força) però molt mediocres a la resta de l'estat.
Però, els ha faltat poc per aconseguir representació? La resposta rotundament és no. Tenint present la participació que hi ha hagut, la candidatura hauria d'haver recollit un total de 105.370 vots més, la qual cosa representa el 60% dels total vots que han aconseguit. No és pas una minucia.

2. La decisió del BNG d'anar amb la coalició liderada per Esquerra, Europa dels Pobles-Verds va ser encertada? Doncs atesos els resultats podem dir que va ser un gran error: sumant els 102.290 vots que el partit ha aconseguit a Galícia als 792.180 de la candidatura Coalició per Europa, de CiU i PNB, aquesta coalició hauria aconseguit 3 diputats enlloc de dos.

I la pregunta és: i Esquerra hauria perdut el seu representant? doncs no: s'hauria quedat amb 286.409, 6.191 vots per sobre del llindar que hauria donat el primer parlamentari. En aquest sentit doncs ha estat una mala decisió; no cal dir però que amb els resultats a la mà és molt fàcil parlar. Predir els pèssims resultats d'Esquerra abans de les eleccions no era tan senzill.

8 comentaris:

Anònim ha dit...

Els vots d'ERC on són?

Anònim ha dit...

El vot nul al País Basc passa d'un 12,21%(2004) a un 0,38% ( 2009)...

Toni Rodon ha dit...

Increïbles els resultats del País Valencià. El plebiscit a Camps ha fet efecte. Per cert, heu vist la santa XXXXX dels laboristes a UK? A Cornualles estan fins i tot per darrera del partit independentista de Cornualles xD. L'altra davallada brutal és la del PS Francès...Podríem dir que la dreta recorre Europa!

Unknown ha dit...

és normal, al 93 la dreta era majoritària a Europa, fins i tot a Escandinàvia. És un tema de crisi de valors, en aquell moment la dreta ho va fer i ara, sense elements novedosos (són més keynesians que l'esquerra) s'aprofita. Dóna la sensació que amb poca cosa ja guanyen.

Els vots d'ERC van arreu, anònim, inclòs el vot en blanc. Amb un 37% de vots és realment difícil determinar qui s'ha quedat a casa i qui no. Però si bé sembla que durant els primers anys de tripartit alguns descontents marxaven a l'abstenció, ara es comença a veure un traspàs de vots cap a CiU... i m'atreveria a dir que això és només el començament.

L'home del sac ha dit...

Em pensava que II hauria tret un resultat una miqueta millor a Catalunya... Tot i això, 15.000 vots vots a Catalunya per l'esquerra més totalitària (encara que sigui independentista) ja em sembla bastant. Si els de les CUP ho volien fer servir d'anàlisi per presentar-se al Parlament, no els surten dades gaire favorables. Segurament teníeu raó en dir que els que la votarien a Catalunya ho farien per solidaritatamb l'esquerra abertzale basca, però tot i això penso que la candidatura era més que això. He de mirar els resultats a Vallecas, on he sentit que hi van fer campanya.
Seria interessant també, veure si haguéssin tret representació en el cas que les circumscripcions fossin per comunitats autònomes, tenint en compte que són tercers a Navarra i quarts gairebé empatatsamb el tercer a Euskadi.


Sobre la decisió del BNG, doncs ERC ho hagués tingut molt just per treure l'eurodiputat, d'aquí suposo que no es volguessin arriscar a perdre'l. Tot i això, pel BNG potser hagués estat millor mantenir-se en la coalició més forta. Que ERC no tindria bons resultats era previsible, però no em pensava que amb un candidat potent i mediàtic comen Junqueras perdria tants vots... Em penso que unes eleccions catalanes ara serien desastroses per ells. No sé fins quan no ho voldran veure.
Cal fer una reflexió sobre els resultats del nacionalisme català al País Valencià. Fins i tot un partit nacionalista espanyol acabat de crear com UPyD els ha superat de bastant.

Una altra reflexió és l'enfonsada de Ciutadans, que es queda com un partit marginal sense que UPyD tregui el cap.

També m'atreviria a dir que si en unes eleccions que la última vegada van anar tant i tant malament a CiU i ara guanyen a Lleida i a Girona i treuen resultats molt bons en molts pobles i ciutats, poden treure uns resultats espectaculars a les catalanes.

Anònim ha dit...

Bé, probablement ERC hauria tret l'eurodiputat igualment sense el BNG, però en aquesta coalició, respecte la del 2004, també hi destaca la novetat d'Aralar. És difícil determinar quina proporció dels cots obtinguts a Euskal Herria correspondrien a Aralar i quants a EA, però en la pitjor de les previsions(els 19.778 vots que va treure el 2004 Aralar anant sola) sense Aralar i el BNG ERC hauria quedat fora del Parlament Europeu.

Ja li poden donar la volta si volen els líders d'ERC, però els resultats són un fracàs notable es miri com es miri. Allò que és evident és que el 2004 va obtenir l'eurodiputat de forma folgada amb una candidatura força pitjor que la d'aquest any.I això que tenien un molt bon candidat i a més independent...

Vida quotidiana ha dit...

Algú ha fet un exercici d'extrapolar les dades com si fossin unes generals (crec que El País). Amb aquest exercici, Esquerra surt relativament ben parada, ja que guanya un escó en relació als que obtingué a les generals del 2008. Tot i això, coincideixo que en aquest cas al candidat (Junqueras) li sobrava el partit. Presentant-se tot sol potser hauria rebut més vots.

Toni Rodon ha dit...

David,
Jo he fet l'exercici d'extrapolar els resultats a unes eleccions catalanes. M'he espantat tant que no he volgut posar els resultats :P