divendres, 10 d’octubre del 2008

Fem una cerveseta?

Un ornitòleg txec, Tomás Grim, ha publicat a la prestigiosa revista Oikos un paper molt provocador. Analitzant els seus companys de professió a la República txeca (n=32) ha demostrat que existeix una correlació negativa entre beure cervesa i publicar papers, o ser citat per altres col·legues a les seves publicacions. És a dir, més consum de cervesa implicaria menys publicacions i citacions.

L'estudi ja ha rebut diverses crítiques entre la mateixa comunitat d'ornitòlegs txecs, doctorands, investigadors, i professors d'universitats d'arreu del món. Deixant de banda els aspectes estadístics: la quantitat de casos és baixa (N petita), i la selecció d'investigadors està feta en dos anys diferents; és interessant abordar la crítica principal. Aquesta fa referència a la diferència existent entre correlació i causalitat, i la resumeix el New York Times digital. La crítica del professor Mike Webster és impagable, però les declaracions de Grim també:

(...) More important, as Dr. Grim pointed out, the study documents a correlation between beer drinking and scientific performance without explaining why they are correlated. That leaves open the possibility that it is not beer drinking that causes poor scientific performance, but just the opposite.
Or, as Dr. Mike Webster, an ornithologist and a beer enthusiast at Washington State University in Pullman, said, maybe “those with poor publication records are drowning their sorrows.”
In spite of his study, Dr. Grim, who said he would on occasion enjoy more than 12 beers in a night, is not on a campaign to decrease beer drinking among scientists. Why not? His answer: “I like it.”(...).

En fi, esperarem novetats més concloens per decidir deixar de beure cervesa.

7 comentaris:

Toni Rodon ha dit...

Brutal! Però el més interessant de tot no és la correlació, sinó que l'estudi l'hagi fet un ornitòleg!!! Que ja no hi ha moixons per estudiar?!

Marc Sanjaume ha dit...

No ho sé. Sembla que generalment estudia una especialitat sobre "comportament dels coloms" (no em facis interpretacions malicioses en clau de política catalana, que et conec). Però aquesta vegada ha estudiat el comportament dels humans...Molt original.

Saltacions, ens veiem demà a la Torrassa!!!

Marc Guinjoan ha dit...

Increïble...!!

Ens podríem endinsar en els mecanismes causals que permeten explicar aquesta curiosa correlació o fins i tot en el possible biaix de selecció en el que pot haver incorregut l'autor.

Però jo en el meu cas em limitaré a seguir el consell d'en Marc, i fins que no surtin unes dades més concloents, continuaré prenent cervesa.
I en cas que surtin resultats concloents de veritat ja veurem per on ens decantem: per la cervesa o la publicació?

Anònim ha dit...

què tindrà la cervesa que enganxa més que fer estudis? ;)

Marc Sanjaume ha dit...

A veure, jo em decantaria per la publicació. Un sempre es pot passar a la ratafia directament si cal. Tot sigui per la Ciència.

Salut.

Toni Rodon ha dit...

Em sembla que els lectors que vinguin de Crònica pensaran que al upf phd es perd el temps... :P

Sílvia Claveria ha dit...

Pobres ornitòlegs, no els hi publiquen res i es "tiren o donen"a la beguda...de cervesa. En tot cas, només consumeixen 6 litres l'any? Són uns fluixos aquests txecs...