dijous, 3 de juliol del 2008

Espanya: un país federal o descentralitzat?

A l’última classe de Klaus-Jürgen Nagel discutíem quines característiques podíem trobar que definissin a l’Estat espanyol com a federal. Hi ha algunes planes web, molt prestigioses, com la Forum of Federations, que l’inclouen en els països federals.

En resum, són les següents:

A favor:

Compta amb un Senat. Consta d’unitats territorials. Hi ha una certa descentralització (les unitats territorials gaudeixen de self-rule). Els mecanismes financers l’apropen a la federació. Hi ha dos nivells de govern.

En contra:

El Senat no és una cambra territorial. L’existència de províncies no és coherent amb un Estat federal. El caràcter obert de la Constitució (ambigüitat constitucional). La Constitució espanyola no és un pacte (inexistència d’un federal pact). Els territoris no tenen res a dir en el procés d’esmenar la constitució. Els territoris no formen part del Tribunal Constitucional. Els poders residuals van a l’Estat. Existència de la llei de bases que pot homogeneïtzar legislació. El poder judicial no es troba descentralitzat i es vincula amb l’Estat.

Dues visions més:

Luis Moreno: “A España, la Constitució democràtica adoptada per referèndum popular el 1978 no conté la paraula fedral. Malgrat tot, convé emfasitzar l’estructura quasi-federal o la filosofia federal que inspira el text constitucional espanyol”.

Montserrat Gibernau: “[El text de 1978] impedeix a Espanya ser una federació ja que la unitat és presentada com un valor suprem. Les ‘nacionalitats i regions’ tenen certa autonomia però no són “estats sobirans”. No van prendre part en la redacció de la Constitució i no tenen el dret de decidir si es mantenen dins o marxen de l’espai polític creat per la Constitució”.

Toni Rodon

5 comentaris:

Unknown ha dit...

A favor, el tribunal Constitucional. En contra: no trien cap representant les Comunitats Autònomes. En contra: no hi ha tribunal suprem a cada autonomia (...)

elpatidescobert ha dit...

Així és Andreu. Però com bé saps la paraula federalisme s'usa a tort i a dret. De fet, ICV deia que l'actual estatut de Catalunya era (és) federal. O, en canvi, altres països com Canadà manquen de molets característiques federals i ningú dubta que ho són...El nom fa la cosa o la cosa fa el nom?

Anònim ha dit...

En contra, i recorrent a Linz (ferm defensor que l'Estat Espanyol és un Estat Federal) les Comunitats Autònomes no disposen de suficient llibertat a nivell econòmic.

Anònim ha dit...

Tan en Ferran Requejo , com en MIquel Caminal han tractat el tema. Son m9olt recomanables, alhora si voleu aprofundir més podeu llegir a Proudhon o Pi i Maragall.

Toni Rodon ha dit...

Domènec, no sabia que t'agradés Proudhon i Maragall. Curiós llegir aquest últim i veure com hi ha temes que un segle després són els mateixos...

Llombrígol, estava ara pensant que m'havia deixat a la llista una "cultura federal". Sembla poc important però crec que ho és força...