La hostilitat amb que els partits amb representació parlamentària tracten els que no en tenen, o no en volen tenir, sembla ser una característica molt arrelada de les democracies liberals. Arran d'aquesta cultura de la representativitat els mitjans solen tenir una posició més o menys semblant: si no tens vots no ets ningú. Gairebé només l'Avui publicava el passat 25 de juny una notícia sobre l'Assemblea Nacional de les Candidatures d'Unitat Popular (signada per Xavi Tedó) . Cap referència a la política de moviment, a l'emergència de noves formes de fer política o , simplement, a la tasca municipalista. El titular era prou revelador: "La CUP debat fer el salt del municipalisme al Parlament", de fet a l'assemblea s'hi debatien els Estatuts de l'organització, ni més ni menys, però ja se sap: els partits han de ser màquines d'aconseguir el poder costi el que costi...
Deixant de banda aquestes consideracions, que potser no venen al cas, la notícia esmentava una teoria molt estesa entre la militància. Consistiria en dir que una possible candidatura de les CUP al Parlament podria tenir èxit recollint l'electorat desencantat d'ERC (i això és picar fort perquè afirmen que serien els 300.000 que van perdre a les generals). La crònica s'aturava aquí potser per prudència, però l'argument continua. Sectors d'ERC, i de les mateixes CUP, sostenen que una possible entrada al Parlament del nou "partit" permetria a ERC presentar-se com a més moderada. Cal tenir present, arribats a aquest punt, els postualts ideològics de les CUP que a grans trets són l'independentisme i l'esquerra de tradició marxista (amb variants segons la procedència de la militància: socialistes, comunistes, revolucionaris...); i que aquests arguments que comentem són pro-candidatura. La seva versió extrema, freak si em permeteu, diu que el suposat desplaçament d'ERC permetria que es convertís en el referent d'esquerres català (substituint l'actual PSC i esdevindria el pal de paller d'esquerres o si ho preferiu la biga mestra) i deixaria els postulats més radicals pel grup de les CUP. La hipòtesi, però, presenta diversos problemes:
1) Els actuals 27 regidors i 54 nuclis de la CUP semblen insuficients per fer un assalt al Parlament. Si bé és cert que en el terreny del moviment les organitzacions que hi són més o menys representades són presents arreu del territori del Principat les CUP no. El precedent de les eleccions europees (10.000 vots) i l'absència d'una CUP a Barcelona no són gaire engrescadors.
2) Jugar la carta electoral, tal com comentava més amunt, pot comportar un trade-off respecte les polítiques de moviment. Recursos, militància, tasques, imatge, economia, molts aspectes de l'organització poden veure's afectats per la deriva electoral i marcar l'agenda del moviment allunyant-lo del carrer (on més força té organitzant el repertori d'accions).
3) Encara hi hauria un segon trade-off: l'ideològic. Probablement arribar a l'electorat fent servir terimonologia marxista o els actuals postulats ideològic presentaria problemes. Segur que apareixerien veus a favor de moderar el discurs...El debat estaria servit. El risc de recórrer a discursos antipolítica o populistes seria elevat.
4) Tot i el reforçament de l'estructura nacional a la darrera Assemblea Nacional les CUP segueixen essent una organització en plural (no se'n diu la CUP sinó "les"). En altres paraules: tot i els reforços d'estructura nacional continuarà funcionant poble a poble, a Manresa, Berga, Mataró o Sant Celoni es prendran les decisions que es considerin oportunes sobiranament. Presentar-se al Parlament implicaria una reductio ad unum que empobriria la pluralitat actual i faria difícil mantenir la imatge de "candidatures populars".
5) La hipòtesi en sí: el desplaçament d'ERC, sembla més basada en la física elemental, i el billar del bar, que en la ciència política. Precisament podria succeïr el contrari: ERC podria percebre el moviment de les CUP com una amenaça (com perceben en general els moviments socials) i com una alternativa independentista; per tant faria tot el possible per iniciar una reconquesta del "seu" electorat. D'altra banda, la hipòtesi tampoc explica com és possible que només presentant-se la CUP sectors votants del PSC votarien ERC.
6) Versions refinades de la Teoria del Desplaçament (un altre cop provinent dels sectors més freaks) comparen la conjuntura amb Ciutadans (CUP) i el PPC (ERC). Deixaria aquí la meva reflexió per donar pas als companys del Pati que treballen en matèria d'anàlisi de comportament electoral, però si no vaig errat l'entrada de Ciutadans no provocà un moviment al "centre" del PPC i darrerament (amb la nova presidència d'Alícia Sánchez-Camacho) no sembla que hi hagi intencions de fer-ho. Las comparació, en tot cas, és curiosa.
En resum, la Teoria del desplaçament d'ERC no és un bon argument perquè les CUP es presentin al Parlament. El meu parer és que l'argument ha de venir del fons més que no pas de l'estratègia: fer una candidatura des del moviment, aglutinant sectors que fins ara no han estat dins l'anomenada esquerra independentista, i tenint clar que existeix el risc de convertir-se en un Partit, amb P majúsucla, repetint la història de la Crida, de Colom i Carod. I aleshores, si aquest darrer supòsit fos el vàlid, caldria que es presentessin al Parlament?
Marc Sanjaume