dimecres, 25 de juny del 2008

Referèndum 2014

Fa unes setmanes es va publicar a diversos mitjans de comunicació que Catalunya aprovaria la independència en un referèndum. Darrera d’aquests grans titulars hi ha un estudi que va realitzar la UOC, dirigit per Miquel Strubell, en el qual s’afirma que el 36% votaria a favor, el 22% en contra, el 27% s’abstindria de votar i un 12% no ho sabia.



A partir d’aquesta situació, l'estudi de la UOC, analitza diferents possibles escenaris, canviant aquells que han dit que “no ho saben” en diverses possibles situacions. Per exemple, que tots aquests que no sabien què votar al referèndum finalment 1) votessin a favor, 2) que votessin la meitat a favor i l’altre meitat en contra, 3) que s’abstinguessin o 4) que votessin tots en contra.
Al gràfic anterior s'observa l'última de les situacions. On aquells que "no ho sabien" votessin en contra. Tot i així el referèndum s'aprovaria per un 52%.
Des del Pati Descobert volem fer diverses interpretacions sobre el tema.

1) En primer lloc, aquest referèndum és encara una utopia. És a dir, encara no és un acte que hi hagi una certesa que es produeixi. Per tant, els ciutadans encara no han construït una opinió davant d’aquest tema. Així, per construir els diversos escenaris no es pot prescindir de tots aquells que han triat que s’abstindrien, perquè és molt probable que davant d’una expectativa de referèndum real, anirien a votar.

2) Per intentar desxifrar què faria aquest 27% que afirma que s’abstindria hem recorregut al CIS (2007), que també ha realitzat en diverses ocasions preguntes al voltant d'aquest tema. No obstant això, formula la pregunta: “Quina organització per l’Estat prefereix?” Veiem que a Catalunya un 8,7% optaria per l’Estat com a únic Govern sense autonomies, un 29’5% un Estat amb comunitats autònomes com a l’actualitat., un 35% voldria un Estat Federal i un 22’5% voldrien un estat que reconegués a les CCAA la possibilitat de convertir-se en Estats independents. Veiem, per tant, que la majoria no donen suport a una possible independència. Tot i això, no hem de menysprear que una gran majoria no està d’acord amb el sistema actual i voldrien una major descentralització.

3) Segurament un referèndum en què es decidís la independència de Catalunya caldrien majories més qualificades per fer més ampli el consens d’aquesta nova situació; així aquest 52% no aprovaria una possible independència (tot i que hi ha acadèmics que no estan d’acord que sigui necessari una majoria qualificada).

En definitiva, fer càbales sobre la independència de Catalunya és a hores d’ara un joc difícil. Sembla clar que la majoria de ciutadans desitgen més autonomia per la Generalitat i que l'Estat espanyol esdevingui més descentralitzat. L’enquesta de la UOC potser exagera el percentatge d’abstenció: és difícil que en un procés com aquest (que genera tensions indubtables) hi hagi un 27% que s’abstingui. Tot i això, el model d’Estat no sembla pas una cosa tancada.

Sílvia Claveria

4 comentaris:

Toni Rodon ha dit...

Sílvia, estic d'acord que és difícil intentar predir res sobre la independència. És un tema del qual no hi ha debat (o no debat seriós) i el fet que no es vegi com una possibilitat a curt termini distorsiona les opinions. En tot cas, l'estudi de la UOC és significatiu en tant que demostra que hi ha una certa remor de fons favorable a tesis sobiranistes.

Anònim ha dit...

Hola Sílvia,

Vaig estar jugant una mica amb les dades que presentes a l'apunt i vaig intentar de fer un model propi que simuli la situació del referèndum a partir del que es coneix. És un model una mica més complex que el de la UOC però que si t'interessa es podria millorar amb relativa facilitat.

Suposant el següent:

1. La participació final al referèndum està entre un 50% (referèndum de l'estatut darrer) i un 80% (màxima participació a unes eleccions a Catalunya -Congrés i Senat espanyols el 1982). Posem, doncs, una mitjana de .65 amb desviació típica de .06.

2. Forcem la màquina i suposem que els que han dit ara que s'abstindrien i els que no saben què faran al final actuen amb el mateix patró (27+12=39% que varien).

3. El vot a favor o en contra d'aquest 39% de la població

4. Els que han dit que votarien a favor i en contra no canvien de parer i se'ls assigna un valor fix que és el que assigna la UOC (això és millorable en una simulació més acurada).

5. El que faran els abstencionistes i els qui no responen és continu (al contrari del que fa la UOC, que ho divideix en 3 úniques opcions) i va des de votar en contra fins a votar a favor.

6. El referèndum el guanya l'opció més votada per majoria simple i, com has dit a l'apunt, sense un llindar mínim de participació.


El resultat és que la probabilitat que l'opció independentista guanyi aquest referèndum amb les condicions d'abans i d'acord amb l'estimació de la UOC varia ... molt poc. La diferència de 14 punts és tan gran que deixa ben poc marge d'interpretació. En realitat, tan sols suposant que tota l'abstenció vota en contra l'estimació de la probabilitat és del 99.96% en la banda més optimista. Cosa que em costa de creure, vaja.

En R (programa, pàgina personal sobre R, amb explicacions i exemples) el codi per replicar això t'he posat a la següent adreça: http:/giptsi.upf.edu/xavier/R/simulacio_referendum_2014

Anònim ha dit...

Sembla que m'he deixat una barra (/) a l'anterior adreça. Disculpeu. Torno a provar-ho:

http://giptsi.upf.edu/xavier/R/simulacio_referendum_2014

Sílvia Claveria ha dit...

Gràcies per l'aportació. Ara m'ho miro amb tranquilitat.