Un company d’El Pati deia que el sostre l’havíem de trobar en els millors resultats trets a qualsevol tipus d’elecció. D’altres dèiem que no, que el referent es trobava a les eleccions catalanes. Referents d'un o altre tipus, sembla clar que el partit actua com Janus en diferents terrenys electorals.
Com es veu en el següent gràfic, la mitjana de vots d’unes i altres eleccions és diferent. El millor resultat a unes eleccions al Congrés és l’any 1982 (45,84% dels vots) i l’any 2003 al Parlament (31,16%). De fet, en totes les eleccions al Congrés a excepció del 77 i el 79 han tret sempre millor resultat que en qualsevol elecció al Parlament català.
Per què el PSC no és capaç de mantenir l’electorat en les eleccions catalanes?
S'acostumen a esmentar dos fenòmens:
Vot dual: Persones que acostumen a votar a un partit a unes eleccions (el PSC-PSOE) i un altre a les catalanes (CiU i, en menor mesura, ICV).
Abstenció diferencial: Persones que voten a uns comicis (generals) però s’abstenen en les catalanes.
Fa un temps s’argüia una tercera hipòtesi: gent que no sentia atracció cap a les institucions catalanes i decidia quedar-se a casa. És una hipòtesi que, al meu parer, no és del tot exacte. Primer perquè les eleccions de segon ordre (com les catalanes), com bé deien els politòlegs Reif i Schmitt, acostumen a tenir sempre una abstenció més elevada. Després, perquè nombrosos estudis han mostrat com part de l’abstenció a Catalunya és estructural (gent que no vota mai, xifrada en un 20%) i una part d’abstenció és conjuntural i depèn de cada moment. La prova més fefaent és que en les darreres eleccions municipals l'abstenció també va ser molt elevada. I d'eleccions municipals se'n celebren a tots els països democràtics.
El PSC fa molts anys que es troba en el poder i té molts recursos per a la mobilització ciutadana. No obstant això, sembla que les eleccions catalanes se li resisteixin. En aquestes eleccions, però, la novetat radica en el fet que es troba en el poder. En un pla teòric, el govern surt sempre en una posició de força; és la referència, positiva o negativa, impulsada de forma important pels mitjans de comunicació. Serà aquest cop així?
Quin serà, doncs, el seu sostre electoral? Al meu parer dependrà de la seva capacitat de quedar-se amb els votants que marxen cap a d’altres partits, sobretot CiU, quan s’ha d’escollir el Parlament. En una situació de desgast i d’insatisfacció (que no de desafecció), sembla difícil atraure a votants que basculen més cap a l’abstenció que cap a l’urna.
Amb tot, millorar els (pèssims) resultats electorals de les anteriors eleccions no sembla molt difícil. Formar govern (i amb qui) ja és una altra qüestió, sobretot si, com es preveu, els socis de govern acaben perdent força.
Però de com el peix gran es menja el petit ja en parlarem un altre dia...
8 comentaris:
Caram quin nivell Toni. Crec que si et deixéssim postejar a tu sempre ja hauríem guanyat el Premi...Per cert on és la foto que ens vam fer?
Bé, pel que fa el post són interessants les declaracions d'Iceta sobre Carretero. No acabo de veure la diferència entre l'abstenció diferencial i la tercera hipòtesi. Jo sempre havia pensat que l'abstenció diferencial hi és precisament perquè hi ha molts votants que "passen" de les institucions catalanes.
En fi, suposo que avui ens veurem pel Pati descobert "real".
haha. La foto la deu tenir la Sílvia. La inclourem ara que renovem el web, ok? (encara que hi hagi un patidescobertenc que faci boicot.. :P)
La diferència hi és: una cosa és abstenir-se a les catalanes per un fet estructural (en això no hi hauria diferències en d'altres països descentralitzats. Simplement s'abstenen perquè l'interès és més baix) i l'altra és abstenir-se perquè creus que la Generalitat promou una "idea col·lectiva" que no és la teva.
Sí! Avui vinc, que hi ha dinar (gratis!) :P
Personalment crec el concepte d'abstenció diferencial i el fet que hi hagi gent que no se senti identificada amb Catalunya són dos factors que juguen un important paper a Catalunya. M'explico: com bé dius Toni en les eleccions de segon ordre i per la majoria de països, la participació és menor que en les de primer ordre. Simplement aquest fet podria explcar per què en les diferents CCAA de l'estat espanyol hi ha una participació menor en les eleccions autonòmiques que en les generals. Aquest fenòmen coincidiria amb l'abstenció diferentcial.
Ara bé, per què a Catalunya l'abstenció diferencial és més gran que, posem, a Castella-La Manxa, i per què això es dóna especialment a la conurbació de Barcelona? doncs justament perquè aquesta abstenció diferencial de més que es registra a Barcelona és com a conseqüència de la desafecció (o menyspreu) de certs sectors de la població cap a les institucions catalanes.
Així doncs, jo consideraria el punt 2 i 3 com a un fenomen equivalent: l'abstenció diferencial. La diferència que s'estableix entre ells personalment crec que és només el mecanisme causal que ho vehicula: mentre que en el punt dos l'abstenció diferencial és per una qüestió d'eleccions de segon ordre, en el tercer cas hi ha abstenció diferencial motivada per la desafecció a la política autonòmica.
Així doncs, mateix fenomen, diferents mecanismes causals explicatius.
Es preguen opinions contràries...
Respecte als bons resultats del PSC a les generals cal tenir en compte, desdel 1996 l'efecte "Que ve le PP!!!!!"
Vull dir que hi vot dual també i a les Corts el PSC xucla vots convergents, republicans i ecosocialistes.
Marc,
D'acord, gairebé totalment. Després de trobar-me gent que em criticava, podríem dir el següent.
Existeixen tres tipologies d'abstencionistes diferencials:
1) El clàssic: aquell que existeix a tots els països descentralitzats.
2) El "català": és a dir, aquell que no vota perquè no se sent identificat amb les institucions catalanes.
3) La combinació d'ambdós: doncs això :P
Els meus dubtes sorgeixen en quina mesura podem quantificar a uns i altres. Ho dic en el sentit que sempre s'havia dit que l'abstencionista diferencial és el del tipus 2. Però eleccions com les locals mostren com hi ha alguna cosa més (potser és desafecció? insatisfacció?). A més, estant al govern un dels "seus" això no s'hauria de produir amb tanta intensitat. Ja sé que el PSC no mostra la mateixa cara a les catalanes que a les generals (on és, directament, el PSOE). Però tot i així part de la història crec que no està del tot explicada.
Qui fa el "paper"?? ;)
això Toni com bé saps és molt difícil del respondre. Tu millor que ningú d'aquí saps a vegades el poc que expliquen algunes enquestes. I més en el cas dels abstencionistes: les persones que s'abstenen en les eleccions són majoritàriament les que també s'abstenen en les enquestes. S'està generant doncs amb aquesta dinàmica un nou tipus d'espiral del silenci del qual és molt difícil de sortir-se'n.
I si mirem dades agregades és impossible; estem davant la fantàstica fal·làcia ecològica!!
Sí, sí, clar. En tot cas seria interessant poder aproximar-s'hi. Trencaríem algun que altre tòpic. Mira: idea a curt termini! :P
o a llarg termini més aviat podríem dir. I quantes en van ja de propostes de paper amb aquesta?
Per cert, es requreix un post sobre la castanya previsible d'esquerra, ara que a més el Puigcercós prescindeix del Carod... de campionat!!
Publica un comentari a l'entrada