diumenge, 18 d’octubre del 2009

Despotisme il·lustrat socialista

Com el primer volum, apassionants les memòries de l'expresident de la Generalitat, Jordi Pujol. De frases, en podríem destacar moltes. Així ho farem quan el llibre l'hagi acabat. De la primer part, però, sobresurt la important crítica que reben els socialistes (sobretot els socialistes catalans) en alguns dels passatges. Aquí en podeu trobar tres exemples.

“Els socialistes tenen mentalitat de despotisme il·lustrat. Un despotisme, ben entès, compatible amb la democràcia. Diuen: “Nosaltres indicarem el poble què s’ha de fer”. Als anys vuitanta, quan el PSOE governava amb majoria absoluta i era [...] el “rei del mambo” a Espanya, la tendència se li va acusar molt. Tant, que l’any 1988 va decidir celebrar amb tota solemnitat i tota la pompa el segon centenari de la mort de Carles II, el rei que més clarament ha representat a Espanya el despotisme de què parlem”.

“A partir del moment que en Calvo Sotelo va haver de formalitzar la petició d’ingrés a l’OTAN, l’oposició de les esquerres es va fer molt virulenta. [...] En un debat que va mantenir amb en Miquel Roca i en Joaquim Molins, en Raimon Obiols, el líder del PSC, va arribar a dir: “Aquests senyors de CiU estan disposats a permetre que els míssils de la Unió Soviètica amenacin els nostres Jordis i les nostres Núries”. Aquestes paraules em van fer molt mal”.

“Els socialistes no han tingut un projecte de país, i crec que no el tenen. Parlaven de la conveniència de l’alternativa al nostre govern, cantaven “visca, visca, visca, Catalunya socialista!”, creaven institucions i equipaments paral·lels als nostres com a contrapoder, però un programa sòlid i engrescador, un programa que es pogués encarar al nostre no l’han tingut. Només ERC, amb la idea de la independència, després mal administrada, va dir una cosa nova, il·lusionant, a la qual molta gent es va enganxar”.

6 comentaris:

Anònim ha dit...

ALLO "DE ENTRADA NO"...QUE VA SER IL-LUSTRACIO O MORRO?.
EL SOCIALISME ES VA QUEDAR BENT PLANTAT AL SEGLE IXX,I ALLA SEGUEIX,TAN COFOIS.ESQUERRA PER CERT QUE OFEREIX,A PART DE L' INDEPENDENCIA?
JUGANT AMB BCN.

Anònim ha dit...

Ell no fa autocrítica? Seguirà militant incondicional fins la seva mort? Encara no ha passat prou temps per explicar "pujolades"?

Sílvia.

Toni Rodon ha dit...

haha. Sí, d'autocrítica en fa. Ja et passaré uns quants fragments...

Anònim ha dit...

Carlos II fue el último de los Austrias y en su reinado se vivio en el principado un periodo que los historiadores califican como neoforalista. El absolutista al que se refieren seguramente es el Borbón Carlos III, que este si que era un rey absolutista. El rey carlista (también Borbón) Carlos VII restauró los fueros de los territorios de la Corona de Aragón en 1872.

Ambos partidos encajan mejor en la definición de "despotismo ilustrado" que en absolutismo, pienso.

Salutacions

Ramon Bassas ha dit...

Obiols respon aquí. http://www.noucicle.org/obiols/?p=2467

Toni Rodon ha dit...

Gràcies Ramon. Una paraula contra l'altra. Això amb el temps se solucionarà, perquè tindrem les hemeroteques dels vídeos i les ràdios que ens ho mostraran. En breu penjo la resposta com a entrada.