dissabte, 24 d’octubre del 2009

Vacances i riquesa

El Pati Descobert fa dos estius va comprovar si la duració de vacances estiuenques incrementava la productivitat un cop l'etapa de vacances havia passat. Ho podeu llegir aquí.

Ara és The Economist que ha volgut mirar si les vacances es relacionen amb la riquesa. Segons conclouen, el seu "work ethics" pot explicar la generació de riquesa americana. Tanmateix, segons es veu al gràfic, no sembla que per les poques vacances que tenen la riquesa sigui molt més elevada que la resta de països.

Potser els hauríem de recomanar, com fèiem fa dos anys, que a més vacances, més productivitat...

3 comentaris:

Marc Guinjoan ha dit...

Probablement si marquessim una línia de tendència veuríem que en efecte aquells que tenen mes vacanes són els que tenen també un pib per càpita més elevat (a excepció dels eua). Tanmateix però em penso que la direcció de la causalitat va a l'inrevés: a mesura que augmenta el pib d'un país també augmenten els drets socials dels seus treballados, i entre ells els dies de vacances. Dubto jo en canvi que els dies de vacances puguin determinar el nivell de creixement del país...

Roser ha dit...

Potser sí que el nombre de vacances pot determinar un increment de la productivitat però hi hem de sumar altres factors, com el que apunta en Marc relatiu als drets socials dels treballadors. Però, amb tot, encara caldria afegir-hi, com a mínim, un altre element, relatiu als nivells d’educació. Seria interessant veure quina mena de relació s’estableix entre capital humà –una bona formació dels treballadors– i creixement econòmic. I, anant un xic més enllà, caldria veure fins a quin punt el nivell de coneixements dels treballadors acaba afectant l’especialització productiva dels diferents països.

Toni Rodon ha dit...

Sou molt macos i molts bons investigadors :P Jo crec que la relació és inversa. A més vacances, la neurona s'adorm i la productivitat baixa. Amb el dormir passa el mateix. Així que tothom a fer coses!! :P