diumenge, 22 de febrer del 2009

Valoracions polítiques

Recentment el CIS i GESOP han publicat les valoracions dels líders dels diferents grups polítics. Zapatero queda suspès amb un 4,55 i un 4,9 respectivament. Tampoc Rajoy aprova obtenint una puntuació de 3,51 i 4. Ja veiem al pati que el PP no ha pogut treure rèdits de la gestió de la crisi per part del govern. La crisi interna que afecta al partit de l'oposició -per la falta de lideratge i l’escàndol de corrupció- han fet que no es doni aquesta situació. A més, com apunta La Moqueta verde, la situació és molt més preocupant pel PP, ja que Rajoy ha mantingut la popularitat entre aquells que no el votarien, no obstant aquells votants del partit tenen puntuacions més dures. Així queda plasmat a l’estudi de GESOP, on entre els votants dels PSOE valoren a Zapatero amb un 6,9 i entre els votants del PP valoren al seu líder amb un 6,1. I de tot això qui surt guanyant? Tot sembla indicar que UPyD és el partit que concentra els vots d’aquest ciutadà pessimista. La intenció de vot d’UPyD es quadruplica -aquesta formació obtindria entre 3 i 5 diputats- i Rosa Díez és la única líder polític que aprova amb un 5 (segons GESOP). Però aquest ascens no ve de la banda del PSOE, sinó es nodreix de la caiguda del PP.


Es veu amb aquestes dades descriptives ( i a grans trets) que el vot a UPyD surt de les files més moderades del PP. Ja que veiem que es concentra al PP on un 4,3% del seu electorat votaria a UPyD enfront d'un 1% dels electors del PSOE. D'una altra banda, també s'observa que aquest vot vindria de sectors més propers al centre-dreta de l’escala ideològica, on es concentra el vot al PP. Per tant Potser no pesa tant el passat polític de Rosa Díez com el nacionalisme espanyol i la lluita contra el terrorisme banderes del seu partit. En un futur podria ser la divisió de la dreta a les eleccions generals?...

Nota: Cal apuntar que aquest “Altres” és un conglomerat de partits, que no podem identificar. Però no es veu evidència que el vot a UPyD vingui de l’abstenció o del vot en blanc.

5 comentaris:

Miquel Saumell ha dit...

Hola Sílvia.
Vist des de Sarrià, el discurs de Rosa Díez el veig molt més “pepero” que “sociata”, tot i que aquesta senyora ve d’on ve. Però vist des d’allà (Euskadi) segurament el plantejament el faria entre vot espanyol i vot basc, i és evident que Díez estaria enquadrada en el primer grup. Tots els vots que obtingui UPyD vindran del PP i del PSOE (bé, també en pot recollir algun de l’abstenció i del vot en blanc, però cap del PNV i altres partits nacionalistes), i la seva presencia en aquestes eleccions donarà com a resultat la divisió del vot espanyol. Des d’aquest punt de vista, que més o menys coincideix amb el que tu dius, el gran beneficiari de la disgregació del vot espanyol seria el PNV. Tal com estan les coses, si Díez treu alguns diputats i Ibarretxe pot repetir de president, el primer agraïment del lehendakari crec que hauria de ser per a Doña Rosa per la seva col•laboració externa. Dit això, les enquestes són les enquestes i el valor que tenen és limitat, i més encara a Euskadi. Llavors només ens queda el nas, i el meu nas em diu que Ibarretxe repetirà de lehendakari sense massa dificultat. És la meva porra.

Sílvia Claveria ha dit...

Ei, Hola Miquel!
Tens raó, les enquestes són limitades i ara per ara hi ha un 24% (cis)dels enquestats que diu que encara no sap que votarà. Ara bé al cas d'Euskadi un 9,3% dels que a les últimes eleccions autonòmiques van votar PP diu que votarien a UPyD. De la resta de partits, com bé deies, no treu res. Només veiem un 2,2% de l'electorat de IU-EB...

Anònim ha dit...

Estic força d'acord amb l'article. Vull dir que confirma el que des d'una òptica amateur, un s'ensumava.

Tothom té la tendència a situar a RD a l'extrema dreta.

Ara bé. El que no entenc gairebé son els gràfics.

El primer és el % dels votants d'altres partits que ara votaran a UPyD? casi el 2% dels votants socialistes, el 4% dels pperos, etc?

I en el segon cas suposo que 1 és extrema esquerra y 9 extrema dreta. I Dit això, que és autoubicació dels votants magentes, o ben bé què. record de vot?

Gràcies anticipades

Kanciller ha dit...

Hola Silvia:

En términos programáticos y de construcción de un partido, me parece que UPyD es un ejemplo excelente. Permite ubicarse con astucia en una indeterminación calculada. Por una parte, en temas sociales mantienen un discurso de izquierdas y regeneracionista de la política (listas abiertas, reforma de la Ley Electoral, educación pública). Por el otro lado, en temas territoriales, son fuertemente centralistas, en una postura (equivocadamente) considerada como de extrema derecha.

Si a esto le sumamos que cuenta con el apoyo mediático de El Mundo y La COPE, que es un proyecto nuevo y sin responsabilidades de gobierno (y eso que Rosa Diez fue consejara con el PSE en su gobienro con el PNV!)tiene un potencial notable.

Por último, el contexto ayuda muchísimo. Un Rajoy debilitado permite que capte votos de la derecha recalcitrante. Un Zapatero empantanado en la crisis será castigado (aunque menos que el PP) en las urnas.

Con todo esto combinado, y aunque sangrará más a la derecha que a la izquierda, UPyD es una fuerza a tener muy en cuenta en el futuro. Porque han venido para quedarse y marque mucho la política española del futuro. ¿Y si fueran la nueva bisagra de los dos grandes partidos? Tiembla el nacionalismo posibilista...

Sílvia Claveria ha dit...

Ei! Pratxanda, perdona...de vegades dono per suposades coses que no hauria de donar. El primer gràfic es refereix a la intenció de vot d’aquells ciutadans que a les passades eleccions generals van votar als diferents. És a dir, dins d’aquells ciutadans que van votar al PP hi ha un 4% que ara ho farien a UPyD. I en el mateix sentit, entre aquells votants del PSOE a les últimes generals hi ha un 1% que ara votaria a UPyD. M’he explicat? Pel que fa al segon gràfic representa l’autoubicació ideològica, on 1 és extrema esquerra i 10 extrema dreta. El gràfic representa la intenció de vot segons l’autoubicació ideològica. Així que aquells del centre-dreta tenen més intenció de votar UPyD que aquells de l’esquerra. Suposo que aquest gràfic pot ser problemàtic perquè ajunta el centre en 5-6, aquí es poden ajuntar diverses sensibilitats polítiques. ( tot i que és majoritari el PP)
Kanciller, gracias por el comentario! Crec que tens raó i es una força que s’ha de considerar en el futur. Encara queda per les eleccions generals, però si aquesta conjuntura dura pot treure un bon tros. Amb aquestes dades, volia veure si UPyD podia concentrar un doble perfil de votants, com va ocorre al cas de Ciutadans per Catalunya, ja que també tenen aquest doble discurs. És a dir, aquells que sempre han votat al PSOE perquè són d’esquerres però en realitat no els hi fa gaire el pes la descentralització. Però amb aquesta cosa rudimentària que he fet es veu que la majoria venen del PP. A més, de convertir-se en bisagra, crec que aquest partit contribuirà a la modernització del nacionalisme espanyol, cosa que el pot fer més atractiu per molta gent.