dimecres, 19 de març del 2008

ERC, on són els vots?

Les darreres eleccions generals ens han deixat uns resultats molt oberts a la interpretació. Fa dies que es debat on han anat a parar els vots d'ERC, n'ha perdut 350.000. Hi ha diverses hipòtesis però el cert és que ningú ha donat explicacions basades en un anàlisi detallat dels resultats. La temuda fal·làcia ecològica fa que aventurar-se a fer un anàlisi de resultats sense tenir enquestes postelectorals ens pugui portar a conclusions errònies. En tot cas al Pati ens hem decidit a descobrir on han anat a parar els vots. Si la Laia de la Moqueta ens deia que contra la opinió generalitzada el PSC no és qui n'ha recollit els vots sinó que ho ha fet CiU, nosaltres hem intentat corroborar la tesi amb dades extretes d'internet (encara no disposem de la base de dades oficial).

Analitzant el Districte del centre (número 1) per seccions censals de Sabadell obtenim el següent:






Els coeficients de regressió són: dif.psc (-.259) però no significatiu (o.125); dif.ciu (-0,488) i significatiu. Cal dir que si es vulgués observar correctament el comportament electoral a Sabadell caldria incloure tots els districtes. En tot cas podem dir que la tendència apuntada (que els vots van significativament a CiU i no al PSC) sembla que es pot confirmar per al districte 1 de Sabadell (34 seccions censals) a l'espera de dades d'enquesta postelectoral. Un cop disposem de bases de dades oficials provarem les regressions amb més poblacions i també per territoris. caldrà veure si aquests transvassaments es compleixen a la ciutat comtal i a l'interior o s'observen tendència diferenciades.

Les implicacions de la fuga de vot

On ha anat la fuga de vot republicà pot ser interessant de cara al debat intern d'ERC (el Congrés de juny es preveu molt mogut) però també pels seus socis de Govern a la Generalitat i per CiU. La tesi repetida els darrers anys ha estat l'acostament al vot socialista, ERC havia de guanyar vots al cinturó roig per consolidar-se com una força d'esquerres catalana. Els resultats de les darreres generals poden fer trontollar aquesta tesi. Si es confirmés que els transvassaments de vots han anat a CiU podria signifcar que cal redirigir l'estratègia o en tot cas tenir clar que amb el discurs actual només s'han aconsguit perdre votants cap a la federació nacionalista i no pas cap als socialistes. Per a CiU podria significar que una opció sobiranista els permetria créixer en detriment d'ERC.
Marc Sanjaume


3 comentaris:

Sílvia Claveria ha dit...

En primer lloc, dono l’enhorabona a tot l’equip integrant d’aquest blog, que ha ajudat a donar a llum aquest projecte. En segon lloc, anant al tema en qüestió, crec que s’apuntava ( o vas apuntar) que en funció del territori el traspàs de vots ERC als altres partits seguia pautes diferents. Així, a la Catalunya interior els vots d’ERc anirien més dirigits a CiU, i al cinturó anirien més a PSC. No sé, suposo que això s’ha mirar més amb dades postelectorals. Però, es veu que a l’àrea metropolitina hi ha més gent i més potencial de vot, no?

Sílvia.

Marc Sanjaume ha dit...

Doncs apa, a postejar!!!!

Mingu ha dit...

Bones, ahir hem van informar d'aquesta nova finestra d'opinió política que s'ha obert a la blogosfera. Espero poder-vos llegir de manera continuada, ja que durant molts anys he escoltat les vostres opinions en persona i ara que la vida estudiantil s'acaba espero poder saber de vosaltres per aqui.

En relació al post, dir que ERC actualment li esta passant el mateix que a CIU en els darrers anys que els vots se'ls hi escapen per tot arreu i sense la confrontació directa amb el PP, els demes partits veuen que ERC es una gran bossa on poder posar-hi la ma i espera treure una bona pila de vots.

Doncs simplement això, nomès dir vos que desde el meu blog posare un enllaç per tal de poder difondre les vostres idees.


Domènec