divendres, 19 de desembre del 2008

La independència i les enquestes

El diumenge passat ens despertàvem amb una nova enquesta que parla sobre el dret a l'autodeterminació a Catalunya. Es tracta d'un document d'ús intern de Convergència Democràtica de Catalunya al qual l'AVUI hi ha tingut accés, i en publica algunes dades (vegeu el document de l'AVUI).

Es tracta d'una enquesta realitzada sobre una mostra de 1.200 persones, de les quals, el 53% va afirmar que aniria a votar en un hipotètic referèndum d'autodeterminació. Sense endinsar-nos massa en profunditat en aquesta xifra tan baixa de participació, és important mencionar que el fet que la consulta sobre la secessió del país no estigui actualment en l'agenda política, provoca que només aquelles persones que tenen una opinió formada sobre el tema es posicionen. No obstant, en el moment en què la perspectiva d'un referèndum fos real, els indecisos prendrien consciència sobre la matèria, de manera que la participació esperada quedaria notablement per sobre del 53%. El que ens interessa però avaluar avui aquí són els resultats obtinguts per l'enquesta. El diari AVUI publicava el següent gràfic sobre la intenció de vot en l'hipotètic referèndum en funció del record de vot en les eleccions autonòmiques del 2006.



A primer cop d'ull, qualsevol persona amb un mínim de coneixement sobre política catalana podria quedar molt sorprès per percentatge de votants de C's que estan a favor de la independència (un de cada 3 dels seus votants), i en menor mesura també del PP (gairebé un de cada 5). Tanmateix però, hi ha alguns matisos que s'haurien de tenir en compte al moment d'avaluar aquesta -i totes- les enquestes: el marge d'error de la mostra.

Malgrat que en una enquesta de 1200 persones el marge d'error amb un nivell de confiança del 95% (això és, el resultat que es donaria en el 95% de les enquestes que es realitzessin) és del ± 2,83% (per exemple, si CiU té una intenció de vot del 30%, el valor real estaria comprès entre 27,17% i 32,83% en 19 de cada 20 casos), en aquest cas estem parlant d'opinions dins dels partits, on el nombre de casos disminueix molt, especialment entre els partits amb molt poc suport popular.

Així, des de elpatidescobert.cat hem fet uns càlculs per determinar quin és el marge d'error per cadascun dels partits polítics i ens hem trobat amb el següent (en negreta el resultat obtingut en l'enquesta, i en números més petits l'interval de confiança al 95%):


CiU i PSC són els dos partits amb el marge d'error més baix: en ambdós casos l'interval de confiança és de 13,5%; l'interval d'ERC i d'ICV és del 22% i del 23% respectivament; el del PP és de més del 27%, mentre que el de C's, amb uns càlculs que estimen que només van trobar 7 dels seus votants que participarien en el referèndum, és del 74%! Si agafem per exemple la darrera enquesta del Cercle d'Estudis Sobiranistes (any 2007), entre les persones que estan a favor o en contra de la independència, hi obtenim els següents resultats:


A favor

En contra

CiU

56,2%

43,8%

PSC (PSOE)

27,0%

73,0%

ERC

90,2%

9,8%

IC-Verds-EUiA

40,2%

59,8%

PP

14,8%

85,2%

Cap partit

32,1%

67,9%


Si comparem els resultats amb el gràfic de més amunt, veiem que només pels casos del PSC i d'ICV (en aquest darrer cas només per 3 dècimes), els resultats no estan inclosos en el rang que hem determinat. I això, sense tenir present que l'enquesta del CES també compta amb un marge d'error similar al de l'enquesta de CDC. Si poguéssim calcular els marges d'errors d'aquesta segona enquesta, amb tota probabilitat fins i tot en el cas del PSC s'encavalcarien els resultats. Tot plegat ens porta a una conclusió final: malgrat que les enquestes no ens parlen mai d'aquestes dades tan tècniques, hem de tenir molt en compte que els resultats obtinguts compten amb un marge d'error, i que per tant, les conclusions a les que s'arriba s'han de llegir amb cautela. Afirmar que l'electorat de C's (i en menor mesura del PP) és parcialment independentista és una temeritat. Els resultats del PSC en l'enquesta de CDC tampoc sembla, en termes comparatius, que siguin massa fiables.

En definitiva: a pesar del que diuen algunes enquestes que sembla que ens volen presentar una situació ben favorable a la independència fins i tot entre partits amb un electorat aparentment espanyolista, la situació molt probablement no ho és tan.

I això, tenint present que només estudiem els que diuen que votarien; pel que fa a l'opinió de la resta de la ciutadania, això ja són figues d'un altre paner....

Article publicat a Crònica

7 comentaris:

Anònim ha dit...

Bona feina, companys...realment, s'ha de ser molt curós a l'hora d'analitzar les enquestes.

Apart de l'anàlisi estadístic que heu fet, crec que també és interessant ressaltar la poca fiabilitat de les enquestes a l'hora de plantejar casos hipotètics. Segurament, les respostes de les mateixes persones enquestades variarien de forma important segons el context de la situació. Si a un mateix grup d'enquestats se li demana el seu hipotètic vot en un context de crispació interna, bloqueig econòmic i exclusió de la Unió Europea, el resultat serà molt diferent que si es planteja en un context de cohesió social, permanència en la UE i bonança econòmica.

Resulta difícil saber quin seria el resultat d'un referèndum poc viable en l'actualitat..

Bona feina.

Sílvia Claveria ha dit...

Ei! Molt interessant!! La pregunta és: aquest article és de construcció sobiranista?

Marc Guinjoan ha dit...

Joan, tens molta raó en el teu comentari: les preguntes sobre temes que no estan en l'agenda política són molt perilloses i s'han d'agafar els resultats "amb pinces"; i també s'ha de tenir present el context en el qual es planteja la qüestió: en cas de ser tan desfavorable com el que planteges tu, està clar que poca gent es voldria embrancar en un projecte de futur tan poc atractiu.

I efectivament, resulta molt difícil saber quin seria el resultat del referèndum. Fins i tot si poguéssim saber les condicions i el context en el qual es desenvoluparia, el vot de les persones que diuen no votar de manera sistemàtica en aquestes enquestes seria crucial. I -continuo especulant- personalment crec que no a favor dels interessos secessionistes.

Anònim ha dit...

Felicitats per l'exercici. Aclareix de manera planera les mancances tècniques de l'enquesta i posa negre sobre blanc que una enquesta d'aquest tipus potser no té ni tan sols valor indicatiu dels resultats que s'obtidrien. O potser sí que en té algun?

Toni Rodon ha dit...

Jo tampoc diria que no tenen utilitat. El què passa és que les seves conclusions s'han de prendre amb cautela. Com totes les enquestes vaja. Crec que aquest tipus d'enquestes ens aporten informació útil, vàlida, no tant a curt termini i de forma puntual, però sí a l'hora de mostrar grans tendències.

Marc Guinjoan ha dit...

totalment d'acord amb el que diu en Toni. Només afegir que les enquestes quan tenen més valor és quan s'analitzen en termes comparatius, és a dir, prenent sèries històriques de preguntes fetes sobre una mostra de població equivalent, mateixa pregunta, mateix procediment d'enquesta, etc. Així és com es poden entendre i millor comprendre. Les preguntes aïllades també són vàlides i interpretables però s'han de llegit amb cautela.

Xavier ha dit...

Des d´el Col·lectiu Eterna creiem que no és possible fer un referèndum amb les lleis actuals i sols hi ha un cami per arribar a la independència tal i com expliquem amb tot luxe de detalls al nostre blog:

http://eternacollectiu.blogspot.com

Ja ens direu què en penseu.

Xavier
Col·lectiu Eterna