dilluns, 3 de novembre del 2008

Balanç abans dels comicis

A menys de quatre dies perquè se celebrin les eleccions presidencials dels Estats d’Units, les enquestes mostren que Obama guanya a McCain per un 50% davant un 42% (superant amb aquesta diferència el marge d’error). Les darreres enquestes revelen que consecutivament el líder republicà disposa d’un menor suport.

McCain havia mantingut les seves possibilitats fins al Setembre. Va ser a mitjans d’aquest mes quan el recolzament al líder republicà va patir una greu davallada de tots els sectors. Això va ser a causa de la crisi econòmica d’octubre que va col•lapsar tot el sistema financer americà. I el seguiment d’aquest candidat a les polítiques econòmiques de Bush. Això ha comportat que només compti amb el suport dels blancs protestants evangèlics, quan anteriorment a la crisi, gaudia de sectors més amplis de la ciutadania: blancs que no havien completat els estudis i els homes blancs de mitjana edat. En canvi, Obama compta amb gairebé tots els sectors de la població. En especial, el líder demòcrata té el suport dels joves. Sent el candidat favorit entre els ciutadans de 18 a 29 anys, entre els quals un 68% dóna suport a Obama, per només un 34% a McCain. Tanmateix, es pronostica que només un 66% dels joves acudiran a les urnes, ja que tradicionalment tenen una alta abstenció i, a més a més, els resulta més difícil poder-se registrar a causa dels desplaçaments que han de fer, ja que cursen estudis fora del seu lloc de residència. A més a més, el líder del partit demòcrata té el suport del considerat quart poder, és a dir, els mitjans de comunicació. Així The economist titulava “Amèrica ha de donar una oportunitat i fer Barack Obama el pròxim líder del món lliure”. La premsa s’ha posicionat a favor d’Obama, ja que des del principi de la campanya consideraven que en 8 anys l’Administració Bush havia causat un desastre.

També els Estats clau donen avantatge a Obama. Així, el senador d’Illinois lidera les enquestes de 5 dels 8 estats clau (dintre dels quals es troben Ohio, Pensilvania i Nevada), mentre que McCain només guanyaria a 2, i a Florida empatarien.

Tot sembla apuntar que el 4 de Novembre hi haurà una victòria demòcrata. Alguns analistes exposen que només un fet greu -que centre l’atenció en la seguretat nacional i l’experiència política- podrien capgirar el marcador. Tanmateix, alguns analistes creuen que és perillós cantar victòria abans d’hora. Primer, perquè s’ha de tenir en compte l’efecte Bradley, és a dir, els enquestats als sondejos no reconeixen que no votaran a un candidat negre, però finalment acaben canviant el vot per una qüestió de raça. Els experts conclouen que aquest efecte pot ser decisiu pel 6% dels enquestats. Per tant, a Estats com Ohio o Florida, que ara pronostiquen una victòria demòcrata, podrien finalment quedar en mans republicanes. En segon lloc, dins del partit demòcrata s’està mobilitzant perquè no es generi un excés de confiança i els electors no es quedin a casa. Així mateix, intenten evitar que es generi un debat, no sobre les promeses d’Obama, sinó sobre la credibilitat de portar a terme aquetes promeses.

Article publicat a crònica