divendres, 17 d’octubre del 2008

Les prioritats polítiques als "Swing states"

Desprès del tercer i últim debat entre els candidats a la presidència dels Estats Units, sembla que Obama continua gaudint d’un lleuger avantatge sobre McCain. En aquest article observarem les prioritats polítiques d’alguns dels swing states per veure com es pot decantar la balança.

Els Swing states encara poden decidir molt, ja que les enquestes pronostiquen resultats molt ajustats entre els dos candidats. I sense el suport d’aquests estats és difícil obtenir la victòria de la presidència. És el cas de Florida, Ohio i Nevada entre d’altres.
Quin candidat creus que gestionarà millor els següents temes?


A Florida amb 25 delegats, un feu de militars retirats i de l’exili Cubà, semblava difícil que donessin suport a Obama. Però amb la importància que ha adquirit l’economia aquests últims mesos, i la avantatge que té Obama en aquest assumpte han fet capgirar el marcador, (tot i que lleugerament: 48% Obama i 44% McCain). A més a més, Florida és un del estats amb la població més envellida del país, els quals tradicionalment havien donat suport al partit Republicà. Però la situació també ha canviat: aquest sector de la població ha vist perillar les seves pensions, perquè Obama denunciava que la política econòmica del seu rival suposaria la liquidació de les pensions públiques. Aquest gir de les prioritats de la ciutadania i el lideratge d’Obama, han fet que McCain hagi perdut pistonada en aquest territori. No obstant, al començament de la campanya electoral els temes més rellevants eren la situació a Irak, el terrorisme i la seguretat nacional, sectors liderats per McCain. Per això a Florida, a principis de mes, McCain va tornar a fer un gir a la campanya, en la qual vol tornar a posar a l’agenda el terrorisme i les polítiques de seguretat, per veure si guanya el 7% dels indecisos.

Ohio també té un pes important, amb 20 delegats. Aquest estat es troba dividit entre d’una banda, una regió molt industrialitzada i que té un 11% de l’electorat afroamericà que es decanten per Obama. I d’una altra banda, un ampli territori rural en el qual dominen els valors conservadors. Així hi ha en joc dos temes principals: L’economia, ja que és un dels llocs on s’ha notat més la crisi. I la moralitat, essent un dels temes que més preocupa a l’electorat rural. Si bé, en aquest estat el president del partit republicà ha perdut suport, encara es manté gràcies al poder de la seva vicepresidenta Sarah Palin, on ha estat escollida com “la candidata més semblant a ells”. Aquest últims encara lluiten per mostrar que la seva política fiscal afavorirà als ciutadans. Les enquestes es mostren molt ajustades amb un 49% que donen suport a Obama i un 46% a McCain.
També destaca com a swing state l’estat de Nevada. Encara que aquest només ostenta 5 delegats, en algunes eleccions ha jugat un paper clau per aconseguir la victòria. També en aquest estat es divideix la ciutadania entre els tradicionals Cowboys, que mantenen el control sobre les posicions clau, i un 25% d’immigrants hispànics i d’altres nouvinguts relacionats amb el creixement de Las Vegas. Els primers consideren com un tema principal il·legalització de la immigració i la seguretat nacional. Mentre que la resta manté un valors més pròxims al partit demòcrata.

Al darrer debat McCain va tornar a intentar desviar l’atenció del debat econòmic acusant a Obama de portar una mala política fiscal i posant sobre la taula la importància de tenir un bon pla de seguretat nacional. Amb tot això, McCain no va poder eclipsar el tema estrella.

Article publicat a (http://www.cronica.cat/)