dijous, 21 d’agost del 2008

Els gens de la Catalunya Vella

The New York Times publicava fa una setmana un article curiós sobre un paper de biologia: Correlation between Genetic and Geographic Structure in Europe. El propòsit de la investigació , realitzada per diversos professionals de la University Medical Center entre d'altres, era estudiar la variació genètica de subpoblacions europees. Tot plegat per saber més coses de l'origen de l'espècie humana i, sobretot, la seva expansió pel continent. (aquest és el resultat gràfic)


Diran, i què? Coses dels cíentifics... Doncs bé: ES2 (48 individus i 47 mostres) és una subsample (o submostra; ES1 es dibuixa a Madrid) de l'Estat espanyol. A les taules de dades hi apareix com a ES2 (Barcelona), és a dir podria ser una submostra aleatoria o provinent d'un laboratori barceloní (com ES1 és aleatoria per tot l'Estat). Però no! La veritable sorpresa arriba a l'apartat de metodologia, parin atenció:

(...)Finnish samples (FI) from the Helsinki area with parents and grandparents originating from various regions in Finland, Austrian samples (AT) from the Tyrol region with parents originating from Tyrol, French samples (FR) from blood donors of Lyon with parents originating from the Rhône Alpes area, Spanish samples (ES2) from Catalonia of blood donors from rural areas who speak Catalan as their mother tongue and who had regional Catalan ancestry for at least two generations [33], Italian samples (IT2) from blood donors of the upland of the Marches region [34], Greek samples (EL) from the north of the country [35], Polish samples (PO) from the Warsaw region of central Poland [36], (...)

Observin el detall: origen català de dues generacions enrere, d'arees rurals (hi ha gent que no és d'arees rurals però té besavis catalans...o no?) però, atenció, que parlen català com a llengua materna!!! Com a simples politòlegs ens preguntem:

1) Quina rellevància té la llengua, un tret cultural, en aquest cas?

2) Cal seleccionar els individus d'arees rurals?

Al Pati descobert hem volgut trobar respostes als enigmes d'aquesta elecció metodològica:

a) Parlar català no és un aprenentatge, "ve donat" genèticament; tanmateix és un factor necessari però no suficient per ser català (deixant de banda viure i treballar a Catalunya): cal dur "set vetes" i samarreta de pastoret, de llana si pot ser.

b) Tenir el nivell "C" no consisteix en aprovar un examen sinó en mutar genèticament. Cal que s'aprovi a la capital de comarca corresponent i no pas a Can Fanga (Barcelona).

c) L'individu (48-47=1) que finalment no va ser seleccionat no sabia dir correctament "setze jutges d'un jutjat mengen fetge d'un penjat..." tot i que els seus besavis eren més catalans que les Homilies d'Organyà, el pà amb tomàquet i la ratafia.

d) Qui són els individus seleccionats: llenyataires dels Pallars?, membres d'Unió de Pagesos?, participants al concurs de menjadors de borregos de Cardedeu?, assistents autòctons a la Fira de l'avet d'Espinelves?, el veinat de Rupit?...

S'admeten suggerències.
(Un habitant del Pati, coautor de la investigació, ens podria donar moltes respostes)

Marc Sanjaume

3 comentaris:

Papitu ha dit...

Dues reflexions:

1. Catalans com els descrits només se'n deuen trobar als campionats de gosos d'atura.

2. Són extraterrestes els finesos? És espectacular la seva endogamia genètica.

Toni Rodon ha dit...

Seguint la nova descoberta d'Atapuerca, potser ES1 té descendència directa de l'Homo Antecessor i ES2 de l'Homo georgicus (d'arrels caucàsiques), ambdós d'1,8 milions d'anys d'antiguitat. Aleshores la Santa Espina podria ser una versió del xintoisme...
(posats a tornar de vacances, escric un comentari així...que la neurona encara mandreja...)

Anònim ha dit...

Pels comentaris veig que ets força proper a Ciudadanos... :)