dimarts, 3 de juny del 2008

Les ministres...aprovades

Estudis previs -com podem veure a La Moqueta Verde-, mostren que tradicionalment les ministres han estat pitjor valorades que els ministres a les enquestes. Aquesta situació es va plasmar tant al Govern de l’Aznar com a l’última legislatura del Zapatero. Això sempre suscitava la pregunta: aquestes qualificacions inferiors provenien de valoracions sexistes o aquestes valoracions eren el resultat de les seves accions? Els estudis realitzats eren confusos per respondre a la pregunta anterior, però la majoria exposaven que no hi havia una clara evidència sexista (sobretot als últims anys). Però si ens fixem en l’últim Baròmetre d’Abril del 2008, els resultats mostren que la tendència s'inverteix. Si realitzem la mitja de la valoració de les ministres supera la nota de la valoració dels ministres. Així les primeres aconsegueixen un aprovat 5,07, mentre que els segons no arriben a superar el suficient, amb un 4,9. Val a dir que aquesta diferència no és gens significativa, però mostra un canvi de tendència.


Les ministres millor valorades són Carme Chacón i María Teresa Fdz. De la Vega, la primera aglutina bones puntuacions per part de votants de molts partits com PSOE, ICV, i CiU. La segona, obté bones puntuacions també per part de PSOE , ICV i CiU. Hi ha ministres que agrupen bones valoracions per part de molts partits, com Rubalcaba, si bé ha rebut males valoracions per part dels votants del PP. Aquesta situació sembla constant, així els votants del PP valoren als minitres més negativament que a les ministres, i això influencia la mitja.

Cal dir que aquestes valoracions les realitza tan sols la gent que coneix el Ministre en concret, de manera que un major nombre de persones avaluen els Ministres més coneguts. Observem que en general les Ministres són menys conegudes que els ministres (i en particular Bibiana Aído i Beatriz Corredor). Tanmateix, al tractar-se d'un govern constituït recentment encara s'ha d’esperar a que realitzin actuacions. De totes maneres, seria interessant veure quins ministeris tenen més rellevància i en mans de qui es troben.

S’havia especulat amb què les valoracions positives a les dones es donaven a aquelles que destacaven més els trets o característiques masculines. Així ho podríem creure si observàvem alguns exemples com Fdz. De la Vega, Hillary o fins i tot la Tatcher. Però ara Carme Chacón també ostenta grans valoracions, això voldrà dir que donem prioritat a un altre tipus de valors?

Sílvia Claveria

4 comentaris:

mercè ha dit...

hola!!!
ja era hora que escribís alguna cosa, no? Sílvia, un post molt interessant, així m'agrada, demostrant que les dones també servim per la política, hehe.
Ànims i continueu escrivint!
mercè

Toni Rodon ha dit...

Sílvia, interessant el post. Potser és fruit de l'atzar que les ministres siguin menys valorades però no descarto aquests tics sexistes. Caldria veure dades temporals. El problema és que no n'hi hagut gaires de ministres... El més important, però, és que la gent s'està acostumant a veure cares femenines per les pantalles: dones prenent decisions. Això ajuda a trencar aquest sostre de vida que moltes dones es troben a l'hora de participar en càrrecs directius.

Sílvia Claveria ha dit...

Ei!

Gràcies Mercè. Així m'agrada que m'ho diguis,hahaha.

Toni, tens tota la raó, s'hauria de veure en un període més llarg de temps.Com també hem de veure si aquests resultats es mantenen o són fruits de factors contextuals. Fins i tot crec que seria millor obtenir les dades, no d'un baròmetre mensual, sinó d'una enquesta anual i /o electoral.

elpatidescobert ha dit...

Ei Sílvia. Que sàpigues que estàs creant fans amb els teus articles feministes. Susan Okin ja pot començar a tenir enveja...